Barneastma og bæretøy

Det har vært noen slitsomme dager her, for både lillemann og mor. Lillemann har barneastma som er infeksjonsutløst. Det vil si at astmaen kommer i forbindelse med forkjølelser. Vi mistenkte rask at lillemann har astma siden søsteren har det samme og vi kjente igjen symptomene. Hoste som først og fremst kommer når barnet sover kan tyde på astma. Les mer om barneastma her http://www.naaf.no/no/astma/har-barnet-mitt-astma/

Og nå er altså lillemann forkjølet igjen. Pusten er tung og han vil helst sitte på armen til mor. Dessverre er det slik med astmamedisin at det tar noen dager før den virker. Det er vanlig å stå på en vedlikeholdsdose som skal økes når astmaen melder seg. Er man litt sent ute med å øke dosen så må man bare gjøre tiden mest mulig levelig i påvente av lindring. (Det finnes også akuttmedisin som skal åpne bronkiene, men dette har aldri hatt særlig effekt på mine barn.)

image

Flutide med inhalasjonskammer

Astmaen er veldig ødeleggende for søvnen til lillemann. Han sover fem-ti minutter, vekker seg selv med hoste og hylgriner. På natten vet jeg ingen annen råd enn å la han få «trøstepupp». Vi samsover og kommer oss gjennom natten på et vis. Hosten varer noen timer på kveldstid, så sover han greit noen timer før det begynner igjen. Og da sovner vi gjerne sånn ca rett før frøken harepus starter dagen. Godt vi er to voksne som kan avlaste hverandre!

Om dagen er det likedan. Lillemann er ikke gamle karen og skulle jo helst hatt tre daglurer med litt varighet. Men han hoster så fort han sovner og bare gråter. Og da er det at bæretøy er helt genialt! Til vanlig sover han i vogna si på dagtid. Og vogna må kjøres på ujevnt underlag for at han skal sovne, så det nytter ikke ha den inne. Om lillemann skulle sovet i vogna når han har astma, hadde jeg ikke fått gjort noe annet enn å kledd på meg yttertøy og løpt ut for å rugge vogna hver gang han hoster. I stedet har jeg han knytt fast på magen. Han sover i en oppreist stilling som gir mindre hoste. Og hver gang han hoster gynger jeg han i søvn igjen nesten uten at han våkner. Lillemann får litt mer sammenhengende søvn og jeg får hendene fri til å gjøre andre ting. Hurra!

image

Meitai og flutide - to gode hjelpere ved astma

Har du noen gode råd ved astma som du vil dele? Legg gjerne igjen en kommentar! 🙂

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv, Tips og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Barneastma og bæretøy

  1. alf sier:

    Håper lillemann blir bedre.

  2. Makira sier:

    Bæreselen høres genial ut!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s