Pizzabunn med og uten gluten

Ingen i familien vår er glad i ferdigmat. Frossenpizza hos oss er pizzarester fra fryseren. Jeg er veldig glad i pizza og har brukt samme oppskrift på pizzabunn i mange år. Den feiler aldri! En porsjon gir en passe stor pizza til to voksne med tynn pizzabunn. Til familiepizza bruker jeg halvannen porsjon.

Nå som jeg tester ut en glutenfri diett, måtte jeg finne en ny oppskrift til meg selv. Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift jeg fant fra Tv2-Wenche sitt kjøkken. Siden vi er på hyttetur måtte jeg improvisere litt med de ingrediensene jeg hadde tatt med. Resultatet ble ganske vellykket. Her kommer begge oppskriftene:

image

Vanlig pizzabunn til venstre, glutenfri pizzabunn til høyre.

Tynn pizzabunn MED gluten
25 gr fersk gjær (1/2 pakke)
2 dl lunkent vann
4,5 dl hvetemel
0,5 ts salt
2 ss olje
Evt 1-2 ts oregano

Smuldre gjæren i en bolle og tilsett vann og olje. Ha i salt og mel og arbeid med deigen til den blir smidig. Ha gjerne i litt oregano om du ønsker smak på pizzabunnen. Dekk bollen med plast og la heve i ca en halvtime. Ha litt mel på benken og kjevle ut deigen til passe tykk pizzabunn. Ha den over på en stekeplate og la etterheve mens du lager pizzasaus. Ha på det du måtte ønske og stek pizzaen på midterste rille i ca 20 min på 220 grader.

Pizzabunn UTEN gluten
1,5 dl varmt vann 
1,5 ts fiberhusk 
25 gr fersk gjær (1/2 pakke)
ca 1/2 pakke Semper fin mix
0,5 ts salt 
4 ss olje

Rør sammen fiberhusk og varmt vann. Fiberhusken forandrer da konsistens fra å være pulver til å ligne gelatinpulver utrørt i vann. Sjekk at blandingen ikke er for varm og rør inn olje, salt og gjær. Jeg moste gjæren med baksiden av en skje for å få det til å blande seg. Rør så inn melet. Du vil få en ganske så gummiaktig, kompakt deigklump. Hold igjen litt av melet hvis du ikke trenger alt. Dekk deigen med plast og sett til heving i ca en halvtime. Kjevle ut pizzadeigen på melet underlag. Den sprekker litt i kantene, men det gjør ikke noe for smaken. I den opprinnelige oppskriften står det at pizzabunnen skal forsteke, men det gjorde ikke jeg. Den fikk etterheve, ble påført fyll, og stekt i ca 15 minutter ved 240 grader.

Far smakte på den glutenfrie pizzaen og syntes den smakte «greit nok den». Jeg trodde derfor en liten stund at jeg slapp å lage to forskjellige pizzaer neste gang, men såå god var den visst ikke! Og han har rett. Ingenting slår ekte hvetebakst! Men, det finnes gode alternativer om man ikke kan spise gluten.

Dette innlegget ble publisert i Matoppskrifter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Pizzabunn med og uten gluten

  1. tulle mann sier:

    Hei og hopp, den pizza var topp.

  2. Makira sier:

    Enig med Far her. Gluten er tingen! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s