Å bake glutenfritt

Siden jeg har kuttet ut gluten for en periode, blir naturligvis mye av det jeg gjør på kjøkkenet nå glutenfritt. Det er som å lære seg et nytt språk eller en ny idrettsgren hvor helt andre regler gjelder. Det var lettere å kutte ut kumelk, for soyamelkeprodukter oppfører seg ganske likt som kumelkvariantene. Glutenfrie mel derimot har helt andre bakeegenskaper enn det jeg er vant til. For å gjøre det ekstra utfordrende har de ulike glutenfrie melblandingene forskjellige sammensetninger og egenskaper. Det er altså ikke så lett å bruke en oppskrift som inneholder «glutenfritt mel», for hva er nå egentlig det?

image

Et lite utvalg glutenfritt mel.

Resultatet er avhengig hvilket mel man har brukt og i hvilken mengde. Noe skal brukes i 2/3 mengde av normal oppskrift, andre skal ikke reduseres. Noe må tilsettes fiberhusk, mens annet igjen inneholder allerede dette.

Når jeg leser på melblandingene, ser jeg at de inneholder mye maissivelse og potetstivelse. Stivelse får som kjent blodsukkeret rett til værs og ned igjen. Ikke rart jeg er sulten.

image

Mye av innholdet i glutenfrie melblandinger er i hovedsak dette.

Heldigvis finnes det mer å velge i. Havre blant annet. Jeg har derfor kjøpt inn havrekli for å teste ut i rundstykkene jeg baker. Helsekostbutikker har endel jeg ikke har satt meg inn i ennå. Bokhvete er visst ikke hvete og mandelmel skal være bra.

I går forsøkte jeg å bake kanelsnurrer med den grønne pakken med Jyttemjøl. Jyttemjøl finnes i flere varianter. Den grønne inneholder Fibra Teff. Teff er en plante i gressfamilien som er spesielt rikt på jern og som gir langsom blodsukkerstigning. På pakken sto det at denne var spesielt godt egnet til gjærbakst og at man kunne bruke sine vanlige oppskrifter med denne melblandingen.

image

Gjærdeig med jyttemjøl - snart kanelsnurrer.

Dessverre ble deigen altfor kompakt. Jeg oppdaget det ikke før skaden hadde skjedd og selv om jeg forsøkte å ha i mer væske klarte jeg ikke redde deigen. Smaken var til gjengjeld herlig god! Jeg har ikke småspist så mye rå gjærdeig siden jeg var liten jente, hehe. Jeg kommer til å bake med grønt jyttemel igjen og følge nøyere med på deigen neste gang.

Hva er din erfaring med glutenfrie mel?

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv, Tips og merket med . Bokmerk permalenken.

3 svar til Å bake glutenfritt

 1. Makira sier:

  Inneholder ikke havre gluten?

  • arestuen sier:

   Nei, havre er glutenfritt. Grunnen til at det selges havregryn i butikken som er merket glutenfri er fordi den vanlige kan inneholde spor av gluten fra andre kornslag.

   • Makira sier:

    Aha! Det visste jeg ikke. Legen min sa at gluten var irriterende for alle, det er bare noen som reagerer veldig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s