Byttesentralen

Jeg er glad i gjenbruk. Det er bra for både miljøet og lommeboka. Vi lever i et forbrukssamfunn som ikke er bærekraftig. Om det kom noe godt ut av finanskrisen, må det være at flere fikk øynene opp for gjenbruk. Jeg husker avisoverskriftene i 2008 om at nå solgte folk til og med klærne sine på finn.no. Så flott, tenkte jeg, om klær kan forlenge brukstiden sin. Tekstilindustrien står for en enorm forurensing i de landene hvor de blir produsert.

Finn.no sin populæritet fikk god hjelp av finanskrisen. I følge amerikanere jeg kjenner, gjelder dette også tilsvarende nettsteder i USA. Gjenbruk har gått fra å være – for noen – noe litt flaut og forbundet med dårlig råd, til å bli et lurt og et miljøbevisst valg. Og det gir ringvirkninger tilbake. Økt bevissthet for miljøet har påført bruk-og-kast en vond bismak. Og godt er det.

Det er ikke bare på nettet man kan få kjøpt brukt. Bruktbutikker og loppemarkeder har eksistert lenge før internett. Ikke langt fra her vi bor arrangeres også noe som heter Byttesentralen.  Byttesentralen har eksistert i mange år og er i dag en non-profit organisasjon. De samarbeider med Lions og overskuddet fra Byttesentralen går til Lions sitt veldedige arbeid. To helger i året arrangeres det byttesentral. Det er som en stor bruktmesse for barneutstyr og barneklær. Du trenger ikke ha med deg noe å bytte, men betaler på vanlig måte om du finner noe du vil kjøpe. Du kan lese mer om hvordan det foregår på nettsidene deres.

Siden det er privatpersoner som selger gjennom Byttesentralen varierer prisene veldig. Du finner pent brukte og godt brukte gjenstander til både høy og lav pris, side om side. Jeg pleier å titte meg godt rundt etter de gode varpene. Og det er mange som er ute etter gode kjøp. Når dørene åpner kl 10 på lørdag er det lange køer utenfor av folk som vil inn. Det kan også lønne seg å ta med seg en handlebag å oppbevare kuppene i mens man går rundt og titter. Jeg bruker et blått IKEA-nett.

image

I helgen fikk jeg kjøpt et par bunadsko, et par skisko, en svømmebøyle, to rangler og en bunadskjorte til 95 kroner for alt sammen. Det skal sies at det er første gangen jeg har handlet for så lite. Bunadskoene ser ubrukte ut. Bunadskjorta hadde en flekk, men kostet til gjengjeld 10 kroner. Flekken er nå borte etter en runde med sitronsåpe.

image

Tidligere har jeg handlet barnebøker, leker, barnebunader, pentøy, regntøy og en reima vinterdress – for å nevne noe.

image

Når barna blir litt eldre kommer jeg også til å begynne selge utstyr gjennom Byttesentralen. Hipp hurra for alt som kan leve videre!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv, Tips og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Byttesentralen

  1. LIVSKVALITET sier:

    Inspirerende 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s