Jag vill odla!

«Jag vill ha trädgård. Jag vill att mina barn skal få…. Jag vill odla!» sa hun mens hun rakte hendene ut og liksom grep en jordklump i luften. Hun så på meg spørrende og jeg nikket. Jeg forsto godt hva hun mente.

Vi skal flytte. Mannen skal ta over gården han vokste opp på. Det er en skrekkblandet fryd, for planene ble fremskyndet flere år da det plutselig ble ledig hus på gården. Hvordan skal dette gå? Hvordan blir det mellom oss? Hvordan blir det for ungene? Nå bor vi så sentralt. Kort vei til alt. Andre mennesker å være sammen med. Tenk om jeg blir sittende helt ensom ute på den gården?  Barn i nabohusene. Tenk om ungene mine ikke får noen å leke med? Så mange spørsmål og bare gjetninger til svar.

Det er mange som kan tenke seg å bo på et lite småbruk. Det virker jo så hyggelig. Koselige blomsterbed og en kjøkkenhage. En katt på trammen og noen høner på tunet. Man kan spise hjemmebakte brød hver dag og alt skal gjøre seg selv. Ikke noe stress, bare idyll og avslapning. Men jeg vet bedre. Det er ikke et lite småbruk som skal overtas, det er en diger gård. Hardt arbeid. Sene kvelder med traktorkjøring, av og til hele natten om det kommer regn. Ikke kunne reise bort fordi åkeren trenger å sprøytes og vannes. Stein som må plukkes, i dagesvis om våren. Kommer vi egentlig til å se hverandre noe mer, mannen og jeg?

Vi satt på kafé og snakket om hvordan vi ville bo, mitt svenske bekjentskap og jeg. Hun og samboeren var på utkikk etter noe større. Det viste seg at hun hadde vokst opp på gård, sånn som meg. Klart det var deilig å bo så sentralt, fortalte hun, men hun ønsket seg en skikkelig hage. Min svenske venninne ville stikke hendene ned i jorda og dyrke. Vi trengte ikke å si så mye, for vi forsto hverandre. Og der og da visste jeg det:

Jag vill odla jeg og!

image

Det blir i hvertfall nok hus å vaske.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv og merket med , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Jag vill odla!

 1. Camilla sier:

  Så spennende! Jeg har veldig lyst til å flytte på landet 🙂 Er det er gammelt hus? Hvor ligger det? Åh, tenk på den deilige hagen og grønnsakslandet dere kan lage! 🙂

  • arestuen sier:

   Ja, spennende er det! 🙂 Huset er kjempegammelt med masse sjel. Og satser på at jeg kan utvide grønnsaksproduksjonen til litt mer enn bare squash. 🙂

 2. Anna sier:

  Så fint skrivet.Ja landet och gården är det mycket jobb men jag tror allt att fördelarna överväger och du vet ju vad det handlar om:). Vilket fint hus! Och så härligt att få äta sina egna grönsaker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s