Strengen under overleppa – frenulum labii superioris

Det er fordeler og ulemper med alt. Det fine med gulvfliser er at det er et så hardt materiale at det skal mye til før gulvet bærer preg av slitasje. Jeg kan f.eks skyve møblene bortover gulvet uten at det blir riper, og ungene kan herje så mye de vil uten at det syns. Men som med så mye annet her i livet, så er det positive også det negative. Det at fliser er så harde, betyr at gulvet vinner de fleste kamper mot andre materialer. Alt knuselig som mistes i gulvet, knuses. På lørdag fikk jeg både en skål og et glass mindre å vaske opp. Og om ungene skulle herje for vilt, så er det gulvet som går av med seieren.

image

Foruten et glass og en skål, så røk også leppebåndet til veslemann på lørdag. Leppebåndet er en streng som går fra overleppa og er festet til tannkjøttet mellom fortennene. Det finnes også et tilsvarende leppebånd for underleppa. Som den ansvarsfulle moren jeg er, googles alt iherdig som har med barna å gjøre. Men dette var det ikke lett å finne informasjon om. Mest interessante treff fikk jeg på «maxillary frenulum» på engelske sider.

image

Det er kun i spesielle tilfeller at man syr på igjen leppebåndet om det ryker. Da er det gjerne et stort hull der som må lukkes og/eller en blødning som må stoppes. Det er mer bekymring for tennene enn for leppebåndet når man får en slik skade. Leppebåndet er på en måte festet over tannrøttene, så det er en risiko for at også tenne har fått seg en trøkk.

Heldigvis satt tennene til lillemann dønn fast. Jeg dro likevel ned på legevakta for å få en lege til å se på det. Litt synd om gutten skulle få varige men fordi moren hans bruker google som legevakt. Det tok legen tre sekunder å konstantere at det ikke trengtes å sys. Dersom den løse biten av strengen er til sjenanse, så kan den klippes av når han blir eldre. Det vil ikke synes på utsiden av munnen, men det kan jo være irriterende med en tapp der, sa legen.

image

Nå, to dager senere, ser det veldig fint ut i munnen til lillemann. Det har grodd veldig fort. Leppebåndet har heldigvis ikke noen stor funksjon i munnen. Et røket leppebånd vil ikke ha noe å si for tale. Men kanskje han blir veldig god å skjære grimaser? Godt å vite at på noen klippes tilogmed leppebåndet med vilje hvis det er for stramt.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s