Første gangen jeg lærte om granskuddsirup var i dette blogginnlegget fra en av mine favorittblogger. Jeg liker alt som lett kan lages fra det naturen tilbyr, så det ble flere skogsturer i fjor hvor vi plukket granskudd. Sirupen kan fint brukes til alt fra spekemat, is og dressinger. Og det er akkurat nå du kan lage det, mens granskuddene er lysegrønne og myke, det vil si i mai/juni. Venter du for lenge skal visstnok sirupen få en bitter smak.
Granskuddsirup er veldig lett å lage. Men, for at du skal slippe litt prøving og feiling, skal du få med noen tips. Først plukker du granskudd. Så skal granskuddene koke med vann i ca 30 minutter. Ikke bruk mer vann enn nødvendig, for senere skal du koke dette ned. Jeg bruker ca halvparten så mye vann som granskudd. Det vil si at hvis du har plukket to liter granskudd, skal du bruke en liter vann.
Når granskuddene har kokt en halvtime, siler du granskuddene gjennom en finmasket sil eller et linhånkle. Så måler du opp væsken og tilsetter 2/3 sukker. Det vil si at om du har ni desiliter væske, så tilsetter du seks desiliter sukker. Så koker du dette på svak varme. Væsken vil forandre farge fra gulgrønn til rød til burgunder. Du skal koke til det tykner, og alt etter hvor tykk du vil ha den. Kok på svak varme så ikke sukkeret får brent smak, i alt fra en til to timer. Den vil tykne videre når den avkjøles. Jeg heller min sirup på flasker, og vil ha den så den klarer å renne ut av flasken av seg selv. Min sirup har kokt i en time og et kvarter. Ta av skum med en skje mens den koker.
Sirupen har lang holdbarhet, og kan oppbevares i kjøleskap til neste gang grana setter skudd. Vær oppmerksom på at den kan hardne over tid om luft kommer til. Den kan også krystallisere seg, men jeg har ikke opplevd det. Løsningen da er å gi den et oppkok.
Innen naturmedisin brukes granskuddsirup mot hoste og sår hals. Om det stemmer vet ikke jeg, men det smaker eventyrlig, som en eventyrskog. Og i neste blogginnlegg skal jeg gi dere oppskriften på en superenkel forrett med granskuddsirup.
Dette hadde jeg aldri hørt om før, så kult 🙂
Smaker himmelsk! 😉