Flapjacks – perfekt turmat!

De fleste trenger påfyll av energi når man er ute i skog og mark. Jeg synes flapjacks – eller havrekaker på norsk – er perfekt til kaffen når man er på tur. Det gir både rask og langvarig energi. Det smaker godt, tar lite plass i sekken og holder seg godt i romtemperatur. Flapjacks er veldig energirike så et tips er å tilpasse mengden etter lengden på turen.

image

Flapjacks kommer fra England og var opprinnelig en kake for allmennheten. Det vil si at det var en kake til teen som var billig å lage; den besto av havre, smør, sukker og sirup. Vil man være tro mot flapjacken sin opprinnelse bør man holde seg til rimelige ingredienser. Selv bruker jeg honning i stedet for sirup, og i tillegg peanøtter. Nøtter og tørket frukt fungerer bra i flapjacks, mens sjokoladebiter bare blir klin. Det er i hvertfall min erfaring.

Flapjacks er enten saftige eller krispy. Hemmeligheten er steketemperaturen. Vil du ha saftige flapjacks, stek de ved lav temperatur midt i ovnen. Liker du dem krispy, setter du brettet høyt i ovnen på høy temperatur. Min oppskrift passer best som saftige flapjacks. Velger du å steke dem på høyere tempetatur, ville jeg også ha redusert havremelet til fordel for havregryn.

image

Flapjacks
180 gr havremel
70 gr havregryn
125 gr smør eller margarin
75 gr sukker
50 gr honning
75 gr peanøtter

Smelt smøret i en kjele sammen med honning og sukker. Grovhakk peanøttene. Ta kjelen av platen og tilsett resten av ingrediensene. Ha røren i en liten langpanne med bakepapir, ca 20×30 cm. Trykk den godt ned i formen med en stekespade eller lignende. Stekes midt i ovnen ved 160-170 grader i 20 minutter. Skjær små ruter og la avkjøles i formen. Legg flapjacksene lagvis i en lufttett boks og oppbevar dem i kjøleskap fram til turen. De holder seg fint utenfor kjøleskap i noen dager.

Redd det blir for lite proteiner? Ta med en pølsesnabb da vel!

image

Dette innlegget ble publisert i Matoppskrifter, Tips og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Flapjacks – perfekt turmat!

  1. Camilla sier:

    Så digg! Må prøves 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s