Kast stein på bilen!

Jeg hadde nettopp levert ungene i barnehagen og var i ferd med å gå bort til bilen min på parkeringsplassen. Barnehagen ligger rett ved siden av barneskolen. En gutt kom gående langs gangstien og var i ferd med å passere parkeringsplassen. Han skulle tydeligvis på skolen og hadde sekk på ryggen. Han snakket til meg. Det tok litt tid før jeg skjønte hva han sa. Så han etter moren sin? Hadde en dame tatt telefonen hans? Så forsto jeg at han snakket om facebook-innlegget til en dame, om at noen hadde forsøkt å lokke sønnen hennes inn i en bil med godteri. Det har ført til stor oppstandelse her jeg bor.

image

«Ja, jeg har hørt det» svarte jeg gutten. Han så alvorlig på meg. «Og derfor skal man ikke ta imot godteri fra fremmede» sa jeg og smilte – mens jeg tenkte på at jeg var en fremmed for denne gutten og at det var underlig at han ville snakke med meg. «Godteri skal man ikke spise så mye av heller» svarte gutten. Han forbauset meg. Samme morgen hadde jeg snakket med datteren min om å ikke ta imot godteri fra fremmede: Om noen du ikke kjenner vil gi deg godteri, skal du si nei og løpe til mamma eller den du er sammen med. «Jammen, jeg liker godteri!» hadde min datter svart meg. Så jeg måtte følge opp med å forklare at det finnes voksne som er slemme. Datteren min så sjokkert ut, og jeg syntes det var litt trist å måtte informere henne om at ikke alle voksne er snille. Men når noen har vært i nabolaget ditt og tilbudt godteri til et barn, da må realitetene på bordet.

Gutten på parkeringsplassen sto og så på meg. Jeg var egentlig sent ute, men det virket ikke som gutten hadde det travelt med å komme seg på skolen. «Hva gjør de med barna» spurte han meg. Å nei, tenkte jeg. Akkurat hva slemme menn gjør med barn, syns jeg foreldre selv skal forklare. Men gutten fortsatte spørsmålet sitt «når de blir voksne? Hva gjør de med barna når de blir voksne?» Han slapp ikke blikket mitt, og jeg forsto at dette plaget han. Og det tannløse smilet til Therese i Therese-saken dukket opp foran øynene mine. Hun ble nok ikke voksen, selv om hun aldri er blitt funnet. Jeg frøs nedover ryggen. «Når en slem mann tar et barn, så kommer politiet sa jeg. De arresterer mannen og putter han i fengsel. Og så får barna komme hjem til foreldrene sine.» Gutten smilte et lite øyeblikk før han ble alvorlig igjen. «Men hva om politiet ikke får tak i dem» spurte han. «Hva gjør de med barna når de blir voksne?» «Men politiet får tak i de som er slemme», sa jeg og håpet at jeg virket overbevisende. «For det gjør de!» Gutten så lettet ut, før han kastet et blikk innover i barnehagen.

«Ola går der inne» sa gutten og pekte. «Han er bare fem år!» «Er det broren din» spurte jeg. «Nei, det er vennen min» svarte gutten. «Og han vet ikke at man ikke skal ta imot godteri fra fremmede!»  Den fornuftige gutten foran meg var også redd for kameraten sin. «Men da kan jo du si det til han» sa jeg «at om det kommer en mann i bil som vil gi dere godteri, så løper dere». «Ja» sa gutten alvorlig. Så fornuftig, og så redd. Vi sto og så på hverandre. Han var tydelig engstelig, selv om han ikke ville innrømme det. Så fikk jeg et infall. «Spark bilen» sa jeg. Gutten så forskrekket ut. «Om noen vil gi dere godteri, spark i bilen og så løper dere.» Han lyste opp. «Mener du vi skal knuse lyktene» foreslo gutten. «Ja, det og» sa jeg. «Eller dere kan kaste stein på bilen!» Både gutten og jeg så at det lå masse stein i grøftene. «Kast en stor stein på bilen, og løp» oppfordret jeg gutten til. Han gliste. Ja, det skulle han gjøre. Og jeg så at han ikke var redd lenger. «Kommer den slemme mannen, skal vi kaste stein på bilen hans», sa gutten og ropte «hadet» til meg. Så løp han avgårde over til skolen.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s