Tre måneder uten gluten – statusrapport prosjekt glutenfri

For statusrapporter etter første og andre måned, se her og her.

Det har nå gått tre måneder siden jeg kuttet ut gluten. I følge naturopaten jeg kjenner må man holde seg glutenfri i minst tre måneder for å kunne avgjøre om man reagerer på gluten eller ei. Symptomene på om man ikke tåler gluten er mange. De mest kjente er vel relatert til mage og tarm, men det finnes også symptomer fra andre deler av kroppen. Som huden, i form av utslett og eksem. Jeg har rosacea, og kuttet ut gluten for å se om jeg ble bedre. Rosacea er en kronisk betennelsestilstand i huden (ansiktet) som gir rødhet og kviselignende utslett.

Har jeg klart å leve glutenfritt? Ja, siste måneden har jeg det. I løpet av de to første månedene hadde jeg tre «uhell». En halv lompe, en teskje marsipanbløtkake, og litt soyasaus. I følge naturopaten er det lite sannsynlig at det har ødelagt prosjektet. Men, i utgangspunktet skal man holde seg helt unna gluten under et slikt eksperiment.

Merker jeg noen forskjell på kroppen? Jeg er usikker. Huden min har ikke blitt bra. Den er fortsatt rød, tidvis blålilla i kinnene og med utbrudd. Jeg har gått ned noen kg i vekt. Antagelig fordi det er så mye jeg må takke nei til når vi er på besøk. Hjemme spiser jeg jo like mye som før, og jeg baker glutenfrie alternativer til meg selv.

Kommer jeg til å fortsette? Ja, jeg har bestemt meg for å fortsette en stund til. For det første har jeg skapet fullt av glutenfrie produkter som må spises opp. For det andre så klarer jeg ikke helt å gi opp. Minst tre måneder kan jo bety at tre måneder ikke er nok. Folk med hudlidelsen herpetiformis dermatitis må holde ut et helt år før de blir bedre. Dersom det er en sammenheng mellom gluten og rosacea, så kan det jo hende at huden trenger mer tid enn tre måneder. Jeg er fortsatt positiv! Samtidig vil jeg nå begynne å forberede meg på å teste ut om jeg reagerer på mat med mye histaminer. Stay tuned!

Dette innlegget ble publisert i Sosialpornografi og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Tre måneder uten gluten – statusrapport prosjekt glutenfri

 1. britt sier:

  Hei!
  Korleis går det med glutenfri-prosjektet nå?
  Har akkurat beg på glutenfritt jeg også, av samme grunner som du. Har gått på glutenfritt i 3 veker nå. Synst jeg ble bedre, men i dag fikk jeg utbrudd igjen 😦 Men er jo for tidlig å si noe enda, så er vell bare til å holde ut 🙂

  • arestuen sier:

   Hei og takk for at du spør! Jeg skal snart skrive ny statusrapport. Jeg har visst hoppet over 4 mnd-rapporten. 🙂 Foreløbig er huden min like stygg som før, dessverre.

 2. Tilbaketråkk: Hvordan gikk det med prosjekt glutenfri? | Arestuen's Blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s